Puzzelmuseum Joure


Puzzelmuseum Joure is een museum boordevol

logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Het is

erg geschikt voor familiefeesten en groepsbezoeken.

Nederlands     English    Deutsch

home   |   nieuws   |   route   |   contact

Adres Puzzelmuseum


De Brekken 6-13

8502 TN  Joure

T         0513 416 417

M        06 48 63 11 84

E         info@puzzelmuseum.nl


> route naar het Puzzelmuseum



overige pagina’s


home

route

contact

Gerealiseerd door: www.remcoreijenga.nl

Expositie “Margriet Winterboeken”

Expositie: Margriet Winterboeken in het Puzzelmuseum Joure.


Zoet met één boek de hele winter door.

De expositie geeft een stukje cultuurgeschiedenis van bijna een halve eeuw weer en zal een beeld oproepen van Nederland in het leven van kinderen voor het televisietijdperk en de computer.

Wie, geboren zo rond de jaren veertig of vijftig van de vorige eeuw, kent niet het begrip Winterboek van de Margriet. De Winterboeken met juweeltjes van omslagen zijn te zien in het Puzzelmuseum Joure. Ze zijn o.a. getekend door Jan Lutz, Eppo Doeve, Piet Maree, Fiep Westendorp en staan vol met strips, spannende verhalen, puzzels, raadsels en goocheltrucs.

Ze werden door wederverkopers aan huis aangeboden en verschenen rond Sinterklaastijd.


Al in 1939 verscheen het eerste Winterboek uitgegeven door de Geïllustreerde Pers. Dit zou het eerste exemplaar worden van een lange reeks verschijningen, waarvan het laatste uitkwam in 1988 bij het 50-jarig bestaan van de Margriet.

Bij bijna alle Winterboeken was Ton Hulsebosch de samensteller en/of een van de auteurs.

Het concept van de Winterboeken is steeds hetzelfde, maar het verveelt echter nooit. Voeg een aantal spannende verhalen, toneelstukjes, versjes, goocheltrucs, strips, sprookjes, puzzels, spelletjes, raadsels en kleurplaten samen met mooie illustraties en je hebt een prachtig geheel.

Bekende schrijvers schreven bijdragen aan het Winterboek. Enkele namen zijn: Albert Baantjer, Mies Bouhuys, Wim Meuldijk, Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt en Lea Smulders.

Het Zomerboek was maar een kort leven beschoren. Het verscheen eenmalig in 1963 ook onder redactie van Ton Hulsebosch en is daarna geruisloos van het toneel verdwenen.


Bij het zien van de Margriet Winterboeken komen vaak jeugdherinneringen naar boven. Het is pure nostalgie, een feest van herkenning.

Een aantal voorbeelden van de puzzels, raadsels, spelletjes, rebussen en spreekwoorden uit de Winterboeken zijn in het Puzzelmuseum Joure op te lossen.




                  Het Margriet Winterboek - Catalogus nov. 2006

                       (Samengesteld door Anneke Gankema en Joost Pollmann)

900