Puzzelen naar hartelust in Puzzelmuseum

Jouster Courant, 23-04-2008 (tekst: Durk Visser, Foto: Dick Verton)

Joure – Joure is een museum rijker, maar eigenlijk geldt dat voor ons hele land, want het nieuwe Puzzelmuseum Joure is uniek in zijn soort. Vele landelijke media (dagbladen, omroepen) toonden reeds belangstelling en dat betekent een droomstart voor eigenaar Auke Reijenga. Vrijdagmiddag vond de feestelijke opening plaats van dit kleine, maar bijzonder boeiende museum, gevestigd in een pand op het Bedrijventerrein De Ekers.


Voor de gelegenheid was gedeputeerde Jannewietske de Vries langs gekomen en ook wethouder Gerard Hemmes was graag van de partij. Er lag een rode loper uit, er stond een confettikanon opgesteld en er moest een heus lint worden doorgeknipt. Dat gebeurde door gedeputeerde De Vries, met hulp van zoon Danny Reijenga.


Natuurlijk moest ook even een puzzel worden opgelost en wel een zogenaamde ‘Rush hour’, waarbij een autootje uit vaststaand verkeer moet worden bevrijd. Het viel de PvdA politicus niet mee, maar gelukkig kreeg zij hulp van Jildo Petter, een leerling van groep van CBS It Haskerfjild, waar Reijenga leerkracht van is. De hele klas was trouwens bij het openingsfeest aanwezig en puzzelde al naar hartelust.


De kinderen zijn wel gewend aan de hobby van hun meester. Regelmatig gebruikt hij puzzels (geen legpuzzels maar logische puzzels, breinbrekers en raadsels) op school. Ze hebben namelijk ook een educatieve waarde en stimuleren het leervermogen van de kinderen.


De meeste kennissen van Auke Reijenga, ook bekend vanwege zijn activiteiten als clown, goochelaar, entertainer, weten wel dat dit puzzelmuseum niet alleen een grote wens was, maar ook een hoge noodzaak. De enorme verzameling puzzels en andere spelmaterialen van Auke (het zijn er tienduizenden) nam een groot deel van de woonruimte in beslag.


Er werd al langer gezocht naar een geschikte en betaalbare ruimte om een museum te realiseren. Auke Reijenga: ‘Het liefst zit je op een goed bereikbare en herkenbare plaats, dichtbij het centrum of op het bedrijvenpark Woudfennen, maar dit is toch ook een prachtige start en het was haalbaar voor ons.’


Niet alleen staat alles nu veel ruimer en overzichtelijker uitgestald, op deze wijze kunnen anderen er ook mee kennismaken en van genieten. Men krijgt er een indruk wat er wereldwijd zoal aan puzzels is bedacht en vervaardigd, ook in het verleden. Puzzels voor het plezier, als relatiegeschenk, voor reclamedoeleinden, voor educatieve functies, als kunstuiting.


Schuifpuzzels, constructiepuzzels, doolhofjes, er zijn zoveel soorten, net als solitaire, tangram en breinbrekers. Het staat in fraaie vitrines uitgestald. Aan de wanden hangen treffende staaltjes van optisch bedrog,

illusies en taalgrappen. Ook Escher ontbreekt niet. Auke Reijenga: ‘Ik kwam op dit idee, door de herinnering aan een tentoonstelling onder de naam ‘Fenomena’ in Rotterdam halverwege de jaren ’80.’


Het is ook mogelijk zelf allerlei spelletjes te spelen en ook puzzels proberen op te lossen. Voor het laatste is de gezellige benedenruimte ingericht. Daar kunnen ook consumpties worden gebruikt. Het puzzelmuseum is dan ook bijzonder geschikt voor kinderfeestjes, familie-, buurt-, en personeelsfeesten en ook voor schoolkinderen. Het Puzzelmuseum is dan ook een doe-museum, met tekst en uitleg, men kan er zelf aan de slag en desgewenst is er entertainment als goochelen.


Auke Reijenga: ‘Men moet wel beseffen, dat het zeker niet alleen voor kinderen leuk is. Vele puzzels zijn zelfs voor volwassenen aan de pittige kant. Dan is het een echt geduldwerkje. Er zijn erbij, waar ik al moeite mee heb, maar we hebben allerlei soorten en moeilijkheidsgraden, voor iedere categorie puzzelaar. Mensen zijn tegenwoordig vaak vergeten hoe leuk puzzels kunnen zijn en ook prima voor je concentratie.’


Het Puzzelmuseum Joure is gevestigd aan de Brekken 6-13 in Joure en telefonisch bereikbaar op 0513-416417 of email: a.s.reijenga@hetnet.nl. Zie ook: www.puzzelmuseum.nl.


Het museum wordt voorlopig alleen nog voor groepen op afspraak opengesteld.


Terug naar overzicht

Puzzelmuseum Joure


Puzzelmuseum Joure is een museum boordevol

logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Het is

erg geschikt voor familiefeesten en groepsbezoeken.

Nederlands     English    Deutsch

Adres Puzzelmuseum


De Brekken 6-13

8502 TN  Joure

T         0513 416 417

M        06 48 63 11 84

E         info@puzzelmuseum.nl


> route naar het Puzzelmuseumoverige pagina’s


home

route

contact

Gerealiseerd door: www.remcoreijenga.nl

home   |   nieuws   |   route   |   contact