Jouster opent museum met zo’n 50.000 puzzels

Arnoud Wokke, Friesch Dagblad, 26-03-2008

Joure - Ze stonden in de woonkamer, in de slaapkamers, in de garage. ,,Overal waar je keek: puzzels”, zegt Auke Reijenga uit Joure. De verzamelaar wilde de ongeveer vijftigduizend puzzels uit zijn huis hebben, zonder dat hij ze weg hoefde te doen. De oplossing? Een puzzelmuseum, waar hij zijn pronkstukken kan laten zien.


De fascinatie voor puzzels begon voor de 48-jarige Jouster met een schuifpuzzel. ,,Een gele, waarbij je met de stukjes moet schuiven om alle delen van een plaatje op de goede plek te krijgen. Ik kreeg die puzzel toen ik zes was, nadat ik een ongeluk had gehad.”


De meest bijzondere puzzel uit zijn verzameling? Reijenga moet er even over nadenken ,,Dat zal die ene van mijn beppe zijn. Het gerucht gaat in de familie dat mijn oerpake die nog zelf heeft gemaakt. Maar er zitten ook heel oude tussen. Zo heb ik er een met de tekst dat roken gezond is, gedrukt in ouderwetse Britse letters. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.” De oudste puzzels in zijn verzameling komen ongeveer uit het jaar 1900.


Geen legpuzzels Hij verzamelt veel puzzels, maar legpuzzels interesseren hem minder. ,,Duizend stukjes in een doos en die dan goed leggen om een plaatje te zien: dat trekt mij minder. Ik heb er wel een paar. Ik hou meer van de wiskundige raadsels.” De verzameling is, ondanks de vijftigduizend puzzels die hij heeft, nog lang niet compleet. ,,Want hoe meer je er hebt, hoe meer je beseft dat er nog veel meer zijn die je niet hebt.”
De verzameling belandde bij de Jouster op zolder. Totdat Reijenga en zijn vrouw vier kinderen kregen. ,,Toen hadden we die ruimte nodig om een mooie kamer voor mijn dochter van te maken.” De puzzels verspreidden zich. ,,We hadden een woonkamer met een L-vorm, maar door alle opgestapelde puzzels was er maar een I-vorm over. Ze stonden ook in de garage, op mijn slaapkamer, op de slaapkamers van de kinderen... Het kon echt niet meer.”


Goocheltrucs De oplossing bleek een puzzelmuseum. Het museum opent op 17 april, in een bedrijfsverzamelgebouw in Joure. De 48-jarige Jouster kan niet ál zijn puzzels laten zien. ,,Ik maak een selectie, de rest sla ik op. Het museum is ongeveer twee schoolklassen groot. Ik wil open op afspraak, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes of bedrijfsuitjes. Ik hou eerst zelf een inleiding en een verhaal. Dan doe ik wat goocheltrucs. Dat vind ik ook leuk om te doen. Maar het zou bijvoorbeeld ook leuk zijn voor schoolklassen.” Want dat basisschoolkinderen de puzzels leuk vinden, weet Reijenga uit eigen ervaring. ,,Ik geef les op een basisschool. Ik merk wel dat ze meer aandacht voor de les hebben als ik begin met een puzzel of een goocheltruc. Dan zijn ze gelijk alert en klaar voor de les. Als ik begin met ‘pak allemaal pagina 25 van je boek erbij’, dan duurt het toch een stuk langer voor ze hun aandacht erbij hebben.”


Terug naar overzicht

Puzzelmuseum Joure


Puzzelmuseum Joure is een museum boordevol

logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Het is

erg geschikt voor familiefeesten en groepsbezoeken.

Nederlands     English    Deutsch

Adres Puzzelmuseum


De Brekken 6-13

8502 TN  Joure

T         0513 416 417

M        06 48 63 11 84

E         info@puzzelmuseum.nl


> route naar het Puzzelmuseumoverige pagina’s


home

route

contact

Gerealiseerd door: www.remcoreijenga.nl

home   |   nieuws   |   route   |   contact