Puzzelmuseum Joure


Puzzelmuseum Joure is een museum boordevol

logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Het is

erg geschikt voor familiefeesten en groepsbezoeken.

Nederlands     English    Deutsch

home   |   nieuws   |   route   |   contact

Adres Puzzelmuseum


De Brekken 6-13

8502 TN  Joure

T         0513 416 417

M        06 48 63 11 84

E         info@puzzelmuseum.nl


> route naar het Puzzelmuseumoverige pagina’s


home

route

contact

Gerealiseerd door: www.remcoreijenga.nl

Expositie “Spreken is zilver, kijken is goud”

Een tentoonstelling over spreekwoorden en gezegden in Puzzelmuseum Joure


Vind jij wel eens de hond in de pot? Of kijk jij een gegeven paard in de bek? We denken vaak dat spreekwoorden en gezegden ouderwets zijn en toch gebruiken we ze nog heel vaak.


Het Nederlands kent heel veel spreekwoorden en gezegden. Er komen ook steeds nieuwe bij en andere vallen af, omdat ze door niemand meer worden gebruikt. Soms zijn ze heel oud en toch worden ze nog steeds gebruikt. Als het kalf verdronken is, dempt men de put is zo’n oud spreekwoord. Dit is te zien op het schilderij “De Spreekwoorden” van Pieter Brueghel de Oudere. In 1559 schilderde Pieter Brueghel dit schilderij waarop meer dan 100 spreekwoorden te zien zijn.

Voorbeelden van nieuwe spreekwoorden zijn: De zaak gaat voor het meisje of wie betaalt, bepaalt. Ook Johan Cruijff heeft er eentje bedacht: Elk nadeel heeft/heb z’n voordeel.

In de bijbel staan ook spreekwoorden die nog steeds worden gebruikt. Wie wind zaait, zal storm oogsten of wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.

Heel veel spreekwoorden gaan over dieren, zoals paarden, koeien, varkens, poezen, honden en vogels. Ook geld is een geliefd thema en natuurlijk het weer.


In het puzzelmuseum hangen meer dan 50 mooie afbeeldingen van spreekwoorden. Bezoekers kunnen deze afbeeldingen bekijken en ze ook oplossen. Het is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam.


900